Riool ontstoppen: 5 methodes

Niemand houdt van een riool, afvoer of wc ontstoppen. U ook niet. Toch wilt u zelf een poging wagen, want uw huishouden loopt achter. Naar het toilet gaan is onmogelijk, de vaat blijft staan of u kunt zich niet meer wassen. Waar begint u? Hier staan vijf methodes in riool en gootsteen ontstopping. Neem ze door en u bent hopelijk binnen een dag van de riool verstopping verlost. 

Zelf uw riool ontstoppen: wat zijn de methodes?

U zoekt naar een geschikt middel voor riool ontstopping. Het liefst is dat een middel dat uw riolering geen schade berokkent. Wat u kiest en hoe u iets toepast? U leest het in de omschrijving van de volgende vijf methodes. Succes!

Het riool handmatig ontstoppen

Als u de rioolverstopping kunt zien en bereiken, dan kunt u deze met deze hand verwijderen. Betreft het een blokkade in een toilet, dan moet u eerst handschoenen aantrekken om contact met bacteriën te voorkomen.

Uw riool ontstoppen met soda

Ontstopping van uw riool - ongeacht het type sanitair - is ook mogelijk met een oplossing van soda in heet water. U vult hier een emmer mee of u giet beide ingrediënten rechtstreeks in de verstopte voorziening. Wacht hierna enkele uren of laat het mengsel een nacht inwerken. Spoel hierna door met een emmer heet water zonder soda.

Denkt u aan chemische riool ontstopper? Pas dan op.

Chemische rioolontstoppers bestaan uit chemicaliën, opgelost in water. Dat ze goed kunnen werken is bekend, maar wat deze middelen werkelijk doen is uw leidingen beschadigen. Wat er dan gebeurt? Een kapotte leiding gaat lekken en alle chemicaliën komen in de grond terecht. Dat komt neer op pure milieuvervuiling en dat is niet wat u wilt. 

Riolering ontstoppen met hogedrukspuit

Als u een hogedrukreiniger heeft, dan zou u ook hiermee een verstopping in uw riolering kunnen oplossen. Bedenk wel dat uw spuit nooit zo krachtig kan zijn als de spuit van een rioolspecialist. Bovendien moet u ook oppassen: als u een geblokkeerde rioolbuis probeert door te spuiten, kan het water op volle kracht terugkeren.

Riolering ontstoppen buiten

Uw hemelwaterafvoer maakt ook deel uit van uw riolering. Zit uw dakgoot of regenpijp vol vuil? Verwijder dan de modder en de bladeren uit de dakgoot met een emmer en een tuinschepje. U moet dan misschien wel een ladder beklimmen, dus wees voorzichtig. Bent u hier fysiek niet toe in staat? Vraag dan expert om dit voor u te doen.

Ontstoppen afvoer, gootsteen of wc: wat veroorzaakt de blokkade?

Het riool ontstoppen brengt al genoeg werk met zich mee. Maar wat veroorzaakt de verstopping in uw riolering eigenlijk? Als u dit weet, kunt u de volgende keer voorkomen dat uw riool verstopt raakt. Wat u alvast moet weten voor u over de drie hoofdzaken leest: goed onderhoud van uw voorzieningen zorgt altijd voor een goed werkend riool.

Oorzaak 1. De riool verstopping zit in de voorziening zelf

U gebruikt uw sanitaire voorzieningen dagelijks. En dagelijkse gebruik betekent dat het altijd een keer mis kan gaan. Zo stapelt het vuil zich langzaam op tot op een dag het water niet meer goed doorloopt. Of er vormt zich een dikke laag kalk in de afvoer. Verkeerd gebruik van de riolering komt ook voor: sommige mensen spoelen vet, olie, tampons, chemische resten of zelfs bouwafval door.

Oorzaak 2. De riool verstopping zit in de hoofdleiding

Als er een prop in de hoofdleiding ontstaat, werken meerdere voorzieningen niet meer. Dit kunt u testen door het water overal even open te zetten. Loopt er niets meer door? Het is dan verstandig om een expert in te schakelen voor nader onderzoek.

Oorzaak 3. In uw riolering is iets ernstigers aan de hand

Mogelijk groeien er boomwortels in uw leidingen. Of de leidingen verzakken, waardoor ze niet meer goed op elkaar aansluiten. De afvoer kan ook geremd worden door scheuren of breuken in leidingen. Dit soort zaken moet u altijd door een specialist laten onderzoeken.

Riool ontstoppen Deventer?

Wij staan 24/7 voor u klaar!